Beste allemaal,
 

In de laatste update schreef ik over de aanleg van een groentetuin in de wijk Zimidin in het dorpje Namsigui.

Deze update gaat over een geheel ander onderwerp, een zeer triest onderwerp.

Zieken en gehandicapten in Burkina Faso

In Nederland klaagt men dat de premies van de ziektekosten stijgen en dat de eigen bijdragen maar steeds verhoogd worden. Ook vallen er steeds meer behandelingen buiten de pakketten.

Maar worden we niet nog steeds goed behandeld en verzorgd? We genieten ook nog steeds van alle comfort in bv de ziekenhuizen.

Wanneer iemand ernstig ziek is in Burkina Faso is er vaak geen geld voor behandeling. Mensen riskeren dus te sterven door een tekort aan financiŽle middelen. Zonder geld, geen behandeling!

Ziekenhuizen die nog steeds niet van alle benodigde apparatuur zijn voorzien. PatiŽnten moeten de verblijfskosten, consulten, behandelingen en medicijnen zelf betalen. Slechts een maal per dag krijgt de patiŽnt een maaltijd. De rest van de maaltijden moet door de familie verzorgd worden. Ook met er dag en nacht een familielid bij de patiŽnt aanwezig zijn om deze te wassen, medicijnen te halen, maaltijden te verzorgen, etc etc.

Gehandicapten zijn hier ook een groep die het zeer, zeer moeilijk heeft. Vaak kunnen gehandicapten in een revalidatiekliniek zodanig geholpen worden dat ze weer een normaal of in elk geval een aangenamer leven kunnen leiden.

Maar ook hier betaalt de gehandicapte alles zelf.

Wij als Stichting Kinderhulp Burkina Faso proberen elk jaar wel enkele mensen te helpen. Maar ook wij kunnen geen ijzer met handen breken.

Tijdens dit projectjaar hebben wij van een groepje dames uit Nederweert een heel mooi bedrag mogen ontvangen. Hiermee hebben wij een groot aantal mensen kunnen helpen.

Tijdens mijn langdurige verblijven in Burkina Faso krijg ik sowieso al aanvragen voor hulp van mensen. Daarnaast ben ik druk geweest met het bezoeken van gehandicapten die op hulp zaten te wachten in de plaatselijke revalidatiekliniek. Er was nl een groep Zwitserse en Nederlandse orthopeden gekomen om mensen te opereren. Wel tegen betaling.

Hier heb ik het moeilijk gehad keuzes te moeten maken. Wie help je financieel en wie niet.

Vreselijk. Iedereen had hulp nodig. In samenspraak met de directie heb ik gekeken wie het meest financiŽle ondersteuning nodig had.

Ik kan jullie zeggen dat ik er enkele keren met een misselijk gevoel wegging. Al die ellende die je daar ziet. Af en toe heb ik het er persoonlijk erg moeilijk mee.

Dames uit Nederweert, 1000 maal DANK!

Bijgevoegde fotoís met onderschrift spreken boekdelen!

Een reparatie van een prothese van Amarť uit Sindou.

Noufou, 10 jaar. Is geopereerd aan beide benen.

Julles: "Eerst krukken, dan een beenbeugel".

Alaye, 2 jaar. Twee gips en daarna massage/therapie.


Issaka, geopereerd aan osteomyelitis, vrij ernstig geval.