Beste allemaal,

Ja, daar is de eerste mail weer van mij. Vanuit Ouagadougou.
Ik ben hier aangekomen en werd door enkele mensen opgehaald van het vliegveld. Een warm onthaal dus weer. De volgende ochtend ben ik in de stad meteen boodschappen gaan doen. Er zijn veel spullen die je in Kaya niet kunt krijgen en die koop ik dus in Ouaga.

Het is heerlijk om weer terug te zijn. Ik mag echter niet vergeten dat ik in Nederland ook altijd een fijne tijd heb. Het is een heel ander leven in Roermond, maar even goed prettig.
Afgelopen zomer heb ik veel te doen gehad. Natuurlijk moet de sponsorwerving weer op gang gebracht worden, er moet gewerkt voor worden zodat ik mijn privé een beetje kan spekken en niet te vergeten heb ik ook nog 5 personen op bezoek gehad in Nederland dit jaar. Azize mijn rechterhand is weer 4 ½ week in Nederland geweest. Mijn eerste Foster Parents kind Boureima heb ik uitgenodigd Roermond te bezoeken voor 2 weken en 3 scouts uit de stad Kaya hebben het JubJam 100 evenement in Roermond op uitnodiging van scouting Nederland mogen meebeleven in onze waterstad Roermond.

De scouts hebben een onvergetelijke tijd gehad. Zij hebben enorm veel ervaring opgedaan die zij hier in Kaya in de praktijk zullen moeten brengen. Scouting Nederland heeft hen nog een bedrag toegezegd voor de opstart van hun club, de aanschaf van de benodigde middelen om een kamp te organiseren en de bouw van een klein clubgebouw en een opslagruimte. In de paasvakantie zullen de scouts van Kaya in mijn dorp Namsigui hun eerste echte kamp gaan opzetten en de kinderen van ons Centrum voor straatkinderen zullen hen gaan vergezellen.

Ook heb mijn handafdruk mogen zetten voor een tegel voor de Walk of Fame in de Heilige Geeststraat in Roermond. Waarom ik? is de vraag. Maar even goed erg leuk allemaal. Mocht ik ooit voorgoed in Burkina Faso blijven heb ik tenminste al een gedenksteen in mijn vaderstad!

De temperatuur is hier heerlijk. Circa 32C en dat is perfect. Het is wel erg vochtig, dus s'nachts is het erg warm. Daar ik geen elektriciteit heb (alleen zonne-energie) kan ik geen airco hebben of een ventilator de hele nacht laten draaien. Een beetje afzien dus.
Ik weet niet wat me de komende maand nog te wachten staat. Het is nog regentijd en daar het weer overal van slag is, kunnen we nog van alles verwachten.
Vorige week ben ik naar Namsigui geweest en daar begon het s avonds om ca. 18.00 uur te regenen. Het hield pas op met regenen tegen vijf uur s ochtends. Om 10 uur vertrok ik naar Kaya en heb ik me de eerste 7 km laten begeleiden door 2 personen met een mobylette om me evt. uit de modder te duwen. Vreselijk.
In het Centrum te Kaya heb ik reeds een keer erg vast gezeten. Met erg veel moeite heb ik de auto losgekregen uit de modder.
We hebben in het Centrum alweer de eerste 100 vrachtwagens zand gestort om het terrein te egaliseren. Het 2e stuk land wat we hebben was een groot gat en inmiddels zijn er al ca. 1000 vrachtwagens zand in gestort.
Ik hoop met de financiering die we dit jaar hebben gekregen van Rabobank Nederland ism Cordaid dat het grotendeels geëgaliseerd gaat worden.

Verder heb ik leuk nieuws betreffende de verkoper in Kaya die ik vorig jaar heb geholpen met een klein bedrag. Hij verkocht spullen op een houten tafel op de straat maar hij had maar weinig. Met het geld heeft hij zijn handeltje kunnen uitbreiden en nu blijkt dat hij al een bankrekening heeft geopend en daar al ca. E 150,00 op heeft staan. Ook heeft hij een stukje land kunnen kopen a E 135,00 euro. Elk geval wat je helpt is er een, dus ik ben tegen de kreet die iedereen maar roept dat hulp een druppel op de gloeiende plaat is.

Ook de baby die vorig geholpen is in een ziekenhuis in Ouagadougou maakt het goed. Het meisje was ca 6 maanden oud toen ik haar zag en was geboren zonder anus. Ze heeft inmiddels 2 operaties ondergaan. Een om een anus te creëren en een tweede om de stoma te verwijderen. Fantastisch dus.

 

  Verder is onze container onderweg. Als alles is goed gegaan is deze 1 oktober jl in Lome (Togo) gearriveerd. Ik hoop dat hij snel in Kaya aankomt zodat ik kan beginnen een het uitpakken van de spullen. Er zit ook het kunstgras in voor ons sportveldje. Veel voetbalelftallen hebben al laten weten dat ze graag gebruik zullen maken van ons nieuwe veld. Er staan inmiddels doelen, we hebben gelegenheid tot basketbal spelen en volley en handbal.Ook leuk om te vermelden is dat de eerste kinderen die 1 a 2 jaar geleden het Centrum hier verlaten hebben inmiddels voor zich zelf zijn begonnen. Ze staan nu op eigen benen en moeten hun toekomst waarmaken. Van de stichting hebben zij de benodigde materialen ontvangen voor de opstart van een eigen bedrijfje. Zo ook Leandre, die als timmerman is gestart. Aziz en ik zijn naar zijn woonplaats gegaan om een werkplek voor hem te vinden en hem de spullen te overhandigen.

Verder houd ik het hier even bij. Het is gewoon weer erg druk, zoals altijd. Maar ook met leuke dingen. Binnenkort is er een receptie op de Nederlandse Ambassade om kennis te maken met de nieuw aangestelde Ambassadeur. Wanneer ik dan naar Ouagadougou ga kan ik meteen profiteren van een grote beurs op het gebied van alles wat met Afrika te maken heeft. Deze wordt elke 2 jaar gehouden. Verder moet ik natuurlijk regelmatig naar Namsigui. Ook daar hebben we al verschillende projecten opgestart.

Mail me gerust. Ik vind het leuk om nieuws uit Nederland te ontvangen.

Groetjes

Monique
Vanuit Burkina Faso