Beste allemaal,

 

Vanuit een koel Burkina Faso nog even een berichtje.

Nou ja koel. De ochtenden zijn koel. Om 06.00 uur 's ochtends is het circa 17 graden en overdag loopt het nog slechts op tot 31 Ó 32 graden. Een groot verschil momenteel tussen dag en nacht en dat doet het koud aanvoelen.

Ik weet dat ik niet mag klagen en dat het in Nederland erg koud was de afgelopen weken en dat er flink gestookt moest worden om de huizen op temperatuur te houden.

Jullie hebben het overleefd.

Het vervelende hier is dat er veel stof is op dit moment. De harmattan brengt dit met zich mee.

 

Ik heb weer bezoekers hier. Harry en Gerda van de Venne uit Maasniel. Harry heeft de gehele afgelopen week cursus gegeven aan circa 18 personen over legkippen. Zoals iedereen inmiddels weet hebben we hier een kippenfarm en die vergt veel aandacht. Qua inrichting heeft hij kleine dingen veranderd en het vaccinatieschema op orde gebracht. We waren hier niet voldoende voorgelicht door de mensen in Burkina en dat kan dan problemen opleveren.

 

Maar de kippen zijn begonnen met leggen. Nog niet allemaal natuurlijk, maar elke dag zijn er al een aantal eieren. We hebben als het doorgaat ook al een afnemer voor alle eieren gevonden. Een supermarktje uit Kaya zegt hierin ge´nteresseerd te zijn. Als hij inderdaad elke dag alle eieren op komt halen, zou dat voor ons erg gemakkelijk zijn.

We hebben de juiste keuze gemaakt met de man die we aangesteld hebben voor de verzorging van de kippen. Erg serieus en met gevoel voor verantwoording. Ook hij heeft erg veel aan het verblijf van Harry hier.

 

Gerda heeft zich bijna elke dag bezig gehouden met de kinderen in het naaiatelier. Ze hebben speldenkussens gemaakt, poppetjes met stro  erin, tassen en geurzakjes.

Volgende week willen ze nog schorten maken.

Gisteren heeft ze op de vrije dag van de kinderen met hen geknutseld. Ze hebben maskers gemaakt en de kinderen willen deze geven aan de kinderen in Namsigui. Erg aandoenlijk.

 

Vandaag gaan we naar Namsigui. Van een luxe huis, want hier is alles aanwezig, behalve een wc en douchen met de emmer, naar een stuk primitievere omgeving. Ze gaan dan het echte Afrika zien. Ben benieuwd hoe hen dit zal bevallen.

 

Volgende week komt de ambassadeur van Burkina Faso uit Brussel naar Kaya. Zij vrouw schenkt altijd voor de kerst cadeaux aan de kinderen die op dat moment in het ziekenhuis verblijven. Dit gaat vergezeld van een hele ceremonie en daarna een borrel en eten in de residentie van de ambassadeur. Wel weer leuk om dit bij te wonen. Hier kom je weer veel bekenden en hopelijk ook weer nieuwe gezichten tegen.

 

Verder loopt alles nog steeds naar wens. In Namsigui zal ik dit weekend wel veel zieken aan de deur krijgen, want met dit weer lopen veel mensen fikse verkoudheden en longontstekingen op. Ook zal de volgende maand de kans op Meningitis groter worden. Een zeer vervelende ziekte, die snel dodelijk kan zijn. Maar we hopen er maar het beste van.

Zodra ik terugkom uit Nederland staan vaccinaties gepland, dus dat zeker helpen voor een grote groep kinderen.

 

In Namsigui zullen we dit weekend ook de ezels met de ploegen gaan verspreiden en zal een start gemaakt gaan worden met het project microkrediet.

 

Er is nog een hoop werk te doen. Ik moet vooral het budget bewaken. De kosten hier zijn het afgelopen jaar enorm gestegen en dat merk je in alles. Bouwmaterialen, voedsel, etc. Vooral het Centrum voor straatkinderen merkt deze stijging erg. Maar we moeten door en blijven dus hopen op de steun van iedereen!!

 

Ik kom 4 februari voor een aantal dagen naar Nederland. Om mijn ouders te bezoeken en ook om vooral van alles te doen en te regelen. Ik zal niet iedereen persoonlijk kunnen ontmoeten, maar ik hoop zo veel mogelijk mensen onder jullie terug te zien.

 

Tot over korte tijd in Roermond, of tot mails.

 

Groeten

 

Monique Wolters, vanuit Burkina Faso