Beste allemaal,

Vanuit een zeer warm wordend Burkina Faso een bericht van mij.
Ja warm, en de maanden april en mei schijnen het warmst te zijn.


Maar ik heb hier voor gekozen dus ik mag niet klagen.

Wat nieuws.
Allereerst over de lopende projecten in het centrum voor straatkinderen te Kaya:
De kippenfarm gaat goed. We hebben vanaf eind januari eieren en ons geluk is dat een supermarktje uit de stad deze met regelmaat bij ons komt afhalen. Een afnemer voor alle eieren dus. Makkelijker kan het niet.
Hij klaagt alleen een beetje dat het aantal te laag is. We hebben inderdaad een tegenslag wat het aantal eieren betreft, maar wij verklaren dit doordat er gewerkt is om en aan de kippenhokken. We hebben afdaken van golfplaten moeten maken en dat getimmer brengt de kippen letterlijk van de leg. Ook hebben we 2 weken geleden de kippen de snavels laten korten en daar schijnen ze ook gevoelig voor te zijn. Ik hoop nu maar dat het aantal eieren per dag weer snel zal stijgen.
Eind juni krijgen we een 2e zending legkippen. Nog eens 200 stuks. Het project loopt verder goed. We hebben een goed iemand gevonden die zich bezig houdt met het kippenproject.

Het kappersatelier gaat ook naar wens. We hebben op de scholen affiches opgehangen dat de kinderen zich gratis kunnen laten komen knippen. En dat werkt. Ik maak zelf veel publiciteit op straat bij de bedelende kinderen. Zij vinden het prachtig om in een echte kappersstoel te mogen plaatsnemen en als mens te worden gerespecteerd.

De groentetuin die we hebben opgestart levert ons aubergines, kool, uien en tomaten. Elke ochtend en avond besproeien de kinderen de planten. De groenten gebruiken we in de keuken van het centrum. Maar ik moet erbij zeggen dat we met de tomaten noodgedwongen moeten gaan stoppen, want deze overleven de weg naar de keuken niet. Ze zijn zo lekker en mooi rood, dat de kinderen het niet kunnen laten erin te bijten. Dus geen tomaten!

Verder hebben we in Namsigui de opstart van het geitenproject afgerond. We hebben een groot aantal geiten laten kopen door een dorpeling. Deze zijn achter mijn huis binnen een omheining van stro gehouden. Elke ochtend en avond hebben jongens takken van bomen voor hen moeten kappen als eten.
De dag dat de vrouwen de geiten kwamen halen kreeg elke geit een nummer om haar nek en de vrouwen moesten uit een bakje een nummertje trekken. Doe je het niet op deze manier dan komt er ruzie van. Er waren zelfs al enkele geiten bij die zwanger waren.En dat is de bedoeling van het project. De vrouw krijgt een geit en het eerste vrouwelijke jong moet ze doorgeven aan een andere vrouw via de projecteidster van de wijk. Is het jong van het mannelijke geslacht dan wordt het verkocht en er een geit voor aangekocht. Zo moet de veestapel groeien.

Het micro-crediet project is ook van start gegaan. 10 groepjes van 3 vrouwen. 30 vrouwen hebben een bedrag ontvangen en na een jaar moeten ze dit terugbetalen. Ze kunnen dan eventueel opnieuw een lening aangaan. De 3 vrouwen zijn verantwoordelijk voor elkaar. Dit stimuleert hen elkaar onderling te volgen.

Ik heb nog een 2,5  maand te gaan. De tijd vliegt. Er is nog veel werk te verrichten. We hebben nog de voorjaarsvakantie voor de deur staan, waarin we met de kinderen van alles moeten ondernemen, we moeten gaan werken aan de lijst van kinderen die vanaf juni as het centrum gaan verlaten, etc.
Stil zitten hoef je hier niet. Ik moet wel zeggen dat mijn tempo door de warmte een stuk gedaald is en ik s middags echt een siesta moet houden om op de been te blijven. Vakantie, neen echt niet. Maar wel veel leuker dan zomaar een vakantie!!!

Ik beloof binnenkort weer van me te laten horen. Als zit ik ver weg, ik denk aan iedereen.
Ik hoop dat jullie ook aan mij en mijn kinderen denken.

Monique Wolters